Home / Dešavanja u gradu / Vukosavljević: Beograd mora da ima koncertnu dvoranu

Vukosavljević: Beograd mora da ima koncertnu dvoranu

Foto:Z.Anastasijević

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Beograd mora da ima koncertnu dvoranu koja će biti dom svih najeminentnijih umetnika i orkestara i čiji će osnivač biti Republika Srbija.

Povodom pisma grupe srpskih intelektualaca koji su zatražili da se umesto najavljene nove dvorane Beogradske filharmonije, sagradi nova koncertna dvorana koja treba da bude podstrek celokupnom umetničkom i muzičkom životu Beograda i Srbije, Vukosavljević je rekao da se Ministarstvo kulture slaže sa većinom stavova iznetih u tom pismu.

Ministar je u izjavi Tanjugu podsetio da je poslednja sagrađena koncertna dvorana u Beogradu za potrebe umetničke muzike, bila Kolarčeva zadužbina 1932. godine.

„Prošlo je 85 godina kako mi nemamo novu koncertnu dvoranu. Zbog svoje muzičke tradicije i velikog broja umetnika i kvalitetnih orkestara, Beograd mora da ima novu koncertnu dvoranu koja će biti dom naših najeminentnijih orkestara i svih koji su to kvalitetom zaslužili”, naglasio je Vukosavljević.

Potpisnici pisma, među kojima su mahom akademici, smatraju da bi rešenje moralo da se potraži u koncertnoj dvorani koja bi svoje kapacitete davala Simfonijskom orkestru i horu RTS-a i Fakultetu muzičke umetnosti.

Vukosavljević ističe da je nova koncertna dvorana koja bi imala dve ili tri sale, veliki finansijski izazov za Beograd s obzirom da nismo bogato društvo i primetio da dvorane tog tipa bogatije zemlje imaju po nekoliko u svom glavnom gradu.

„Verujem da ćemo smognuti snage da to uradimo posle 85 godina i ta koncertna dvorana mora da bude na raspolaganju svim našim eminentnim umetnicima i orkestrima”, rekao je ministar.

Vukosavljević je rekao da se slaže i sa stavom iznetim u pismu o neophodnosti gradnje nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti.

„Svi naši orkestri dobijaju muzičare upravo sa Fakulteta muzičke umetnosti i ako ne omogućimo novu zgradu Fakultetu, koji danas radi u veoma otežanim uslovima, onda je pitanje u kakvom se ambijentu školuju budući virtuozi”, istakao je ministar.

On je naglasio da društvo mora da smogne snage da podigne novu zgradu FMU-a, pri čemu je manje bitno da li će ona biti pored sadašnje ili na mestu koje je ranije razmatrano pored Fakulteta dramskih umetnosti na Novom Beogradu.

„Moramo stvarati uslove za razvoj naših kvalitetnih muzičara u oblasti umetničke muzike”, poručio je Vukosavljević.

Otvoreno pismo potpisali su predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, akademici Dinko Davidov, Dejan Despić, Ivan Jevtić, Milan Lojanica, Nada Milošević Đorđević, Branislav Mitrović, Dušan Otašević, Predrag Piper i Nikola Hajdin, dopisni članovi SANU Slobodan Grubač i Miloš Kojić, književnik Svetislav Basara, kompozitor Svetislav Božić, rektor Univerziteta umetnosti Zoran Erić, violinista Jovan Kolundžija, dekan FMU Ljiljana Nestorovska, dirigent Bojan Suđić, kompozitor Ivana Stefanović i predsednica Udruženja kompozitora Srbije Ivana Trišić.

Izvor: politika.rs

Vezani članci

Izložba Vladimira i Milice Perić

Vladimir i Milica Perić: Muzej detinjstva 5, oktobra u 19.30h u Izlogu Gete Instituta u …

Powered by keepvid themefull earn money