Home / Dešavanja u gradu / Tribina posvećena stripu u Domu omladine

Tribina posvećena stripu u Domu omladine

Foto: Promo

Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije organizuju 15. tribinu iz ciklusa „Sred četkica, bajoneta“ posvećenu stripu u „Studentu“ tokom 80 godina. Tribina će biti održana 3. oktobra u 19h u Tribinskoj sali Doma omladine Beograd.Kako najavljuju organizatori, predavanje i razgovor posvećeni su višedecenijskoj vezi stripa i najstarijeg, još uvek delatnog srpskog omladinskog lista „Student“ koji ove godine obeležava osamdeset godina svog postojanja (1937-2017).

Ovo glasilo je, pogotovo u poslednjih pola veka, ne samo informisalo o aktuelnim svetskim strujama u ovoj grafičkoj disciplini primenjene umetnosti o kojima nije bilo reči u izdanjima velikih domaćih stripskih izdavača (andergraund, francuski novi strip sedamdesetih…) i njihovim protagonistima (Robert Kram, Žan Žiro „Mebijus“…), već otvaralo prostor za domaće nekonvencionalne, inovativne i nekomercijalne stripare, kao i teoretičare „devete umetnosti“.

Kroz „Student“ je 1978. artikulisan i čitav ovakav pravac kao „Treća generacija“, uz neizbežne polemike sa preovlađujućom strujom ovakvog visokotiražnog stripa, uz usputne zabrane, (samo)cenzure, preispitivanja, saradnju sa autorima i drugim sličnim glasilima u SFRJ, konkurse…

Moderator tribine je Slobodan Ivkov a učestvuju Nikola Kostandinović i Milenko Mihajlović, grafički dizajneri i urednici stripa u „Studentu“.

Izvor. blic.rs

Vezani članci

Vukosavljević: Beograd mora da ima koncertnu dvoranu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Beograd mora da ima koncertnu …

Powered by keepvid themefull earn money