Home / Moj Beograd / Tašmajdan

Tašmajdan

Park Tašmajdan se nalazi na samoj granici između beogradskih opština Palilula i Vračar, omeđen ulicama Takovskom, Ilije Garašanina, Beogradskom i Bulevarom kralja Aleksandra. Na tom mestu je nekada bio veliki kamenolom, po kome je park i dobio ime (na turskom taš – kamen, majdan – mesto gde se vadi kamen). U katakombama nastalim posle vađenja kamenih blokova, dugo su bila skladišta municije i vojni magacini, a služile su i kao skloništa i zavojišta za ranjene vojnike.
Za vreme opsade Beograda, u jesen 1806. godine, Karađorđe se ovde ulogorio i podigao šator. Posle Drugog srpskog ustanka knez Miloš Obrenović, podižući srpsku varoš u Savamali, naredio je oko 1826. da se staro srpsko groblje sa Varoš-kapije preseli na Tašmajdan. Na tašmajdanskom platou sazidana je 1835. stara crkva Svetog Marka (srušena prilikom bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine).
Na Tašmajdanu je 30. novembra 1830. pročitan Sultanov hatišerif o unutrašnjoj nezavisnosti Srbije. Godine 1909. ovde je izgrađena prva Seizmološka stanica koja postoji i danas. Na Tašmajdanu i oko njega danas se nalaze crkva Svetog Marka (građena 1931-1936), Ruska crkva (1924), Glavna pošta (1934), SRC „Tašmajdan“, hoteli „Taš“ i „Metropol Palace“, kafana „Madera“, Radio-televizija Srbije, dečiji zabavni park…

Izvor: turizam.bg-info.org

Vezani članci

Ovako izgleda park Ušće iz vazduha

Koliko je park Ušće velelepan i velik vidi se tek kada se sagleda iz vazduha …

Powered by keepvid themefull earn money