Home / Dešavanja u gradu / „Srbija i Rusija u Velikom ratu“

„Srbija i Rusija u Velikom ratu“

Foto Tanjug, Spc

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu otvorena je izložba fotografija i dokumenata „Srbija i Rusija u Velikom ratu“.Autor postavke je Dušan Babac, a izložba je organizovana u saradnji Hrama Svetog Save i Fonda Kraljevski dvor, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Izložba „Srbija i Rusija u Velikom ratu“ bavi se tematikom savezništva Srbije i Rusije u Prvom svetskom ratu i predstavlja svojevrstan istorijski pregled o vojnim vezama i odnosima dva bratska naroda, nastala sa ciljem da se osvetle neke malo poznate epizode iz te epohe, imena i lica njenih aktera u vreme obeležavanja stogodišnjice od početka rata kakav svet do tada nije video.

Pored više od 250 fotografija, ova izložba je propraćena i bogatom dokumentarnom građom. Postavka je podeljena u nekoliko celina i to: predistorija savezništva, ruska vojna pomoć Srbiji za vreme Prvog svetskog rata, ruske ekspedicione snage na Solunskom frontu, srpske dobrovoljačke divizije u Rusiji, srpski i jugoslovenski pukovi u Rusiji u vreme građanskog rata, Karađorđevići i Romanovi.

Izložbu je sinoć otvorio princ Aleksandar Karađorđević. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su princeza Katarina, vikarni episkop patrijarha Irineja episkop moravički Antonije, Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, predstavnici diplomatskog kora, kao i brojne druge ugledne zvanice iz sfere kulture i umetnosti.

Izložba će biti otvorena za posetioce do petka, 29. septembra.

Izvor: novosti.rs

Vezani članci

Vukosavljević: Beograd mora da ima koncertnu dvoranu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Beograd mora da ima koncertnu …

Powered by keepvid themefull earn money