Home / Aktuelno u Beogradu / Sajam meda na Tašmajdanu

Sajam meda na Tašmajdanu

Foto Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je Međunarodni sajam pčelarstva „Tašmajdan 2017”, navodi se u saopštenju Beoinfa. On je istakao da Grad Beograd iz godine u godinu povećava budžet predviđen za pomoć građanima koji se bave tom granom poljoprivrede.

„Na ovaj način pokazujemo veliko bogatstvo naše zemlje, ali ujedno i veliku posvećenost ljudi koji se bave ovom vrstom posla. Takođe želim da zahvalim i Društvu pčelara Beograda, koje je osnovano još 1898. godine, i bez sumnje je jedno od najstarijih udruženja u prestonici. Društvo pčelara Beograda je partner grada na koga smo izuzetno ponosni, a u isto vreme i udruženje koje na pravi način predstavlja svoj esnaf, ali i svoj grad”, kazao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je od 2015. godine u potpunosti prepoznao značaj pčelarstva. Preko Sekretarijata za privredu, naveo je Mladenović, predvideli smo i konkretnu pomoć, pa je 2015. budžet bio četiri miliona dinara sa više od 65 korisnika subvencija.

„Već 2016. godine u budžetu je bilo preko šest miliona, a broj pčelara je porastao tri puta. Ovogodišnji budžet za ovu namenu iznosi više od osam miliona dinara, ali postoji i blizu 400 korisnika koji su prošli sve naše konkurse. Uspeli smo da u ove tri godine napravimo ozbiljan pomak, kao i da svake godine povećamo budžet izdvojen za ovu manifestaciju”, naglasio je Mladenović.

Dodao je da grad nije stao samo na subvencijama, pošto u tekućem mesecu predstoji i niz obuka koje će mnogo značiti i pojedincima i udruženjima iz te oblasti.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić naglasio je da interes grada i opštine mora biti u obezbeđivanju što boljih uslova za ljude koji žele da se bave poljoprivredom.

„Mogu da primetim da ova manifestacija napreduje iz godine u godinu. Vidimo da ima zaista mnogo proizvođača, a naš interes je da vas podstičemo da u budućnosti budete još bolji. Grad i opština su tu da naprave što bolje uslove ljudima koji se bave pčelarstvom. Moja je želja da ostanete na Paliluli sa što većim asortimanom, jer je ovo sjajna promocija naše opštine, Beograda i onoga čime se bavite”, rekao je Jovičić.

Direktor Međunarodnog sajma pčelarstva Slobodan Čumić zahvalio je Gradu Beogradu na pokroviteljstvu i podsetio da je prvi sajam pčelarstva održan pre 43 godine kao izložba.

„Tada je bilo svega desetak izlagača, a od tog vremena do danas manifestacija beleži konstantni rast. U pčelarskom svetu ovaj sajam se smatra jednim od najvećih u Evropi”, rekao je Čumić.

Događaju je prisustvovao i Savo Pavičić, rukovodilac Sektora za razvoj poljoprivrede u Sekretarijatu za privredu, ističe se u saopštenju.

Izvor: politika.rs

Vezani članci

Beograđanin odbranio diplomski rad u narodnoj nošnji, sad je sve ponovio za master: Filip je car sa Pravnog fakulteta o kom priča ceo grad

U čakširama, pletenim čarapama, sa pojasom oko struka, prslukom, košuljom sa vezom i šajkačom na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unesi captcha *

Powered by keepvid themefull earn money