Home / Dešavanja u gradu / Priče o ženi

Priče o ženi

Fotografije Ivan Milutinović

 

Multimedijalna izložba „Priče o ženi” predstavljena je u Galeriji Narodne banke Srbije u Nemanjinoj ulici. Na postavci su predstavljeni radovi značajnih prestoničkih umetnika – Marije Đurić, Slobodana Sotirova, Leposave Lepe Milošević Sibinović, Radovana Miće Trnavca, Dragana Stojkova, Nenada Stankovića, Đorđa Aralice, Nebojše Đuranovića, Lazara Dimitrijevića, Zdravka Milinkovića, kao i stvaralaca iz dijaspore – Mikana Aničića, Cileta Marinkovića, Dane Maar, Milice Kojčić, Vesne Bajalski, Evgenije Demnijevska, Vesne Milunović, Milice Živadinović, Ljubiše Đurića, Skarlet Baptist i Jordanke Sotirov.

Autor izložbe je Mirjana Savić, istoričar umetnosti. Ona je podsetila da svako od umetnika na svoj način pokazuje bogato slikarsko ili vajarsko iskustvo i svojim delom prkosi vremenu čuvajući doživljeno od zaborava.

Otvarajući postavku, filozof Dragoljub Kojčić, direktor Zavoda za udžbenike, podsetio je da je žena večna inspiracija pesnika, muzičara i slikara.

– Žena pomera svetove i spaja mostove. I despot Stefan Lazarević, utemeljivač Beograda, poručio je da ovaj grad posvećuje Bogomateri – kazao je Kojčić, između ostalog, u svom bogato posvećenom govoru ženi. Na kraju, obraćajući se posetiocima u šaljivom maniru, rekao je: – Ako me sutra optuže da sam ovim kazivanjem kršio Zakon o rodnoj ravnopravnosti, govoreći pohvalno o ženi, vi ćete mi biti svedoci da sam bio objektivan.

Izvor: politika.rs

Vezani članci

Vukosavljević: Beograd mora da ima koncertnu dvoranu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Beograd mora da ima koncertnu …

Powered by keepvid themefull earn money