Home / Moj Beograd / Istorija / Od tramvaja do trolejbusa

Od tramvaja do trolejbusa

Udruženje istoričara automobilizma čuva podatke o razvoju gradskog prevoza. Još 1935. šinsko vozilo spajalo Beograd i Zemun, a potom i trolejbusi ukinuti iako su odlično obavili istu ulogu u posleratnom gradu

Beograd je tokom vremena prilagođavao javni prevoz putnika usled različitih istorijskih okolnosti i potreba sve većeg broja stanovnika.

Rezultat je bio vidljiv kako u pogledu promena gradskih linija tako i kroz korišćenje različitih prevoznih sredstava. Gradske ulice „pamte“ tramvaje sa konjskom zapregom, nestabilne i neudobne autobuse sa tvrdim, punjenim gumama, prve trolejbuse…

O tome pričamo sa stručnjakom Udruženja istoričara automobilizma Aleksandrom Zajcom. On nam otkriva neke priče koje nisu ni dosegle do mlađih Beograđana, a oni stariji ih, ipak, čuvaju u lepim sećanjima.

– Kao najbolji primer za ovu priču možemo da navedemo tramvajsku liniju broj „14“ koja je vodila od Beograda do Zemuna – kaže Zajc za „Beogradske priče“. – Novembra 1935. godine, tramvaji su krenuli od hotela „Balkan“ u Prizrenskoj ulici do hotela „Central“ u Zemunu.

Rušenjem Mosta viteškog kralja Aleksandra tokom prvih dana Aprilskog rata 1941. godine, deo linije sa beogradske strane je zauvek ukinut.

Međutim, u Zemunu koji je okupirala fašistička NDH, tramvajski saobraćaj je tokom ratnih godina obavljan do mosta, odnosno do Sajmišta, sa dva tramvaja. Potom je okončan period okupacije, pa tramvajska linija koja je nosila oznaku „14“, u oslobođenom Zemunu ponovo počinje da prevozi putnike 1944. godine.

Konačno je ukinuta tri godine kasnije.

– Slično ovome, tramvajska linija „9“ od Narodnog pozorišta do Klanice, koja se nalazila na Karaburmi, takođe je imala više faza tokom svog postojanja – nastavlja pripovedanje Zajc. – Svečano je puštena u saobraćaj 1925. godine, s tim da bi 1939. godine bila zamenjena kružnom autobuskom linijom sa oznakom „27“.

Drugi svetski rat je onemogućavao saobraćaj na ovoj liniji sve do 1945. godine kada privremeno počinju da saobraćaju autobusi na trasi Knežev spomenik – Karaburma.

– Godinu dana kasnije ponovo se uspostavlja tramvajski saobraćaj koji je trajao sve do 1959. godine kada je pruga broj „8“ (preimenovana linija „9“) ukinuta da bi mesto ustupila trolejbusima koji se na ovoj trasi nikada nisu pojavili – podseća naš sagovornik. – Slični primeri postojali su i kod trolejbuskog saobraćaja.

Izvor: novosti.rs

Vezani članci

Ovako izgleda park Ušće iz vazduha

Koliko je park Ušće velelepan i velik vidi se tek kada se sagleda iz vazduha …

Powered by keepvid themefull earn money