Home / Moj Beograd / Istorija / Najstariji grafit Beograda krije tajnu zbog koje je streljan potpuno nedužni gradonačelnik prestonice

Najstariji grafit Beograda krije tajnu zbog koje je streljan potpuno nedužni gradonačelnik prestonice

Foto: Wikipedia/Sealle

U Sremskoj ulici kada se spuštate se od Albanije ka Zelenom vencu na fasadi jedne zgrade sa leve strane se nalazi najstariji beogradski grafit.

Bila je to 1920. godine kada su se u avgustu mesecu članovi Komunističke partije Jugoslavije elegantnim automobilom kretali ulicama Beograda u predizbornoj kampanji.

Kandidat za gradonačelnika Beograda bio je Filip Filipović, matematičar i revolucionar. U istoriji našeg naroda ostaće upamćen kao jedan od osnivača KP Jugoslavije i njen prvi sekretar.

Konzervirani zapis u Beogradu sa sloganom „Glasajte za Filipa Filipovića“ i danas se nalazi u Sremskoj ulici u Beogradu i smatra se najstarijim grafitom prestonice.

Pisalo se tada da je Filipović bio veoma povezan svojim radom sa Beogradom, te da nije bilo partijske ili sindikalne organizacije gde nije održao sastanak ili predavanje.

Beograd mu je takvu posvećenost uzvratio glasovima, te je Filip postao gradonačelnik 25. avgusta 1920. godine. Međutim, njegova uprava nije dugo potrajala.

 

Izvor: telegraf.rs

Vezani članci

Ovako izgleda park Ušće iz vazduha

Koliko je park Ušće velelepan i velik vidi se tek kada se sagleda iz vazduha …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unesi captcha *

Powered by keepvid themefull earn money