Home / Aktuelno u Beogradu / METRO TEK ZA 10 GODINA Do 2027. je planiran završetak samo DELA PRVE LINIJE

METRO TEK ZA 10 GODINA Do 2027. je planiran završetak samo DELA PRVE LINIJE

Prva trasa metroa u Beogradu, i to nekompletna, koja bi povezala Makiško polje i Pančevački most, mogla bi da bude u funkciji 2027. godine, a njen završetak do Mirijeva i druga linija od Ustaničke do Zemuna – 2033.

 

Ovo jasno stoji u Master planu saobraćajne infrastrukture Beograda koji je nedavno predstavljen, koji je rađen skoro godinu i po dana, a u kojem je savetodavnu ulogu imala britanska firma WSP.

„Predmet posebne studije pretpostavlja da će linija 1 do Pančevačkog mosta biti završena do 2027, nakon čega sledi otvaranje linije 2 i ostatka linije 1 do Mirijeva do 2033. godine“, stoji u prezentovanoj studiji pod stavkom „ključni nalazi“.

I na još jednom mestu se 2027. godina spominje kao prva u kojoj bi prestonica mogla da ima metro.

„Sa predstojećim poboljšanjem sistema BG voza i mogućom izgradnjom sistema metroa na vreme za otvaranje 2027. godine, savetuje se da grad napravi javno preduzeće koje bi bilo odgovorno za planiranje i nabavku građevinskih radova i sistema (uključujući i vozove)“, stoji u odeljku „institucionalna pitanja“.

U Master planu postoji još nekoliko interesantnih detalja koji nisu istaknuti na njegovoj promociji. Tako se predviđa da su za trenutno glavne projekte, Stari savski most, tunel od Savske do Dunavske padine, BG voz, te završetak unutrašnjeg magistralnog prstena (UMP) i spoljne magistralne tangente (SMP) potrebna 883 miliona evra. Bez metroa.

Takođe, predlaže se i razmatranje spajanja funkcija Sekretarijata za saobraćaj i Sekretarijata za javni prevoz, ali i paritet u tarifama za ulično i vanulično parkiranje (garaže).

VIŠE AUTOBUSA PRIVATNICIMA

Master plan saobraćaja preporučuje moguće povećanje učešća privatnih prevoznika na autobuskim linijama, „što bi povećalo konkurentnost cena“, postepenu racionalizaciju voznog parka, restrukturiranje linija koje opslužuju BG voz i Metro koridore, te bi, kako stoji, „grad mogao da učini javni prevoz pristupačnijim“.

Izvor: Blic

Vezani članci

Beograđanin odbranio diplomski rad u narodnoj nošnji, sad je sve ponovio za master: Filip je car sa Pravnog fakulteta o kom priča ceo grad

U čakširama, pletenim čarapama, sa pojasom oko struka, prslukom, košuljom sa vezom i šajkačom na …

Powered by keepvid themefull earn money