Home / Aktuelno u Beogradu / Komande na tramvajima preuzimaju žene

Komande na tramvajima preuzimaju žene

d 370 vozača na šinama, tramvajdžije su i 63 žene. – Njihov broj mogao bi još da se uveća jer u septembru počinje novi ciklus obuke za upravljanje ovim vozilom

ajstore, alal ti vera – uzviknula je sa olakšanjem pre nekoliko dana u tramvaju 7, na uglu Resavske i Bulevara kralja Aleksandra, mlađa žena. Tramvajdžija je na vreme zakočio i izbegao sudar sa nesavesnim vozačem automobila koji je pokušao da uleti u raskrsnicu, iako je za njega bilo crveno. Oduševljenje u tramvaju bilo je još veće kada su putnici shvatili da je za „komandama” – žena.

Kada se priča o vozačima u javnom prevozu, Beograđanima su decenijama asocijacija muškarci sa više godina iskustva. Ali, da ovaj posao i te kako poslednjih godina gubi epitet muškog potvrđuje situacija sa beogradskim tramvajima. Od  370 vozača ovih šinskih vozila, na njihovom „kormilu” trenutno su 63 žene.

Ova sve manje neobična i lepa slika u tramvajima možda će za koji mesec biti još češće viđena jer od 4. septembra GSP počinje novi ciklus obuke za vozače tramvaja. Kako ističu u najvećem gradskom prevozniku, jedinom koji u svom voznom parku ima tramvaje, godišnje su planirane tri obuke, odnosno na svaka tri, četiri meseca po jedna, a na godišnjem nivou GSP-u je potrebno oko 20 vozača tramvaja.

– Obuka se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o obuci, načinu sprovođenja ispita i vođenju evidencija za vozača tramvaja. Ona podrazumeva 60 časova teorijskog i 90 časova praktičnog dela. U proseku obuka traje tri i po meseca. Kada se ona završi, polažu se ispiti iz teorijskog i iz praktičnog dela u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Posle položenog ispita Agencija izdaje uverenje o tome – ukazuju u GSP-u.

Tramvajem, podsećaju u najvećem gradskom prevozniku, može upravljati vozač koji ima vozačku dozvolu sa B kategorijom, ali i posebnu dozvolu za upravljanje tramvajem koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja. Dozvolu za upravljanje tramvajem može da stekne vozač koji je navršio 21 godinu, položio ispit za upravljanje tramvajem, ali i da mu odlukom nadležnog organa nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom.

– Obuka kandidata potrebna je kako bi se nadomestio broj vozača tramvaja koji nedostaje. Razlozi za to su povećanje obima posla, odlazak vozača u penziju, privremene ili stalne nesposobnosti vozača zbog raznih bolesti ili povreda, ali i sporazumni i drugi vidovi raskida radnog odnosa – preciziraju u GSP-u.

Kako se postaje kandidat za obuku

Kandidat za vozača tramvaja Agenciji za bezbednost saobraćaja podnosi prijavu za pohađanje obuke, fotokopiju lične karte, vozačke dozvole, dokaz da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom i fotokopiju lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti koje nije starije od šest meseci, kao i original na uvid. Uz to treba da dostavi i dokaz o uplati troškova za pohađanje obuke. Posle dobijanja spiska prijavljenih kandidata iz Agencije za bezbednost saobraćaja, GSP počinje obuku, a to je u ovom ciklusu 4. septembar. Obuka će se sprovoditi u prostorijama GSP-a na Novom Beogradu, u Bulevaru Crvene armije 1.

Više od 1.000 evra za obuku i dozvolu

Da bi neko prošao obuku i stekao dozvolu za upravljanje tramvajem moraće da plati više od 1.000 evra. Kandidat je, kako objašnjavaju u GSP-u, dužan da uplati 106.000 dinara GSP-u za obuku. Osim toga, dužan je da uplati i 5.000 dinara Agenciji za bezbednost saobraćaja prilikom podnošenja prijave za pohađanje obuke, 15.000 dinara za polaganje ispita i 5.000 za izdavanje dozvole za upravljanje tramvajem.

Najviše „kata”, najstariji „švajcarci”

GSP u svom voznom parku sada ima 30 KAF-ovih tramvaja („španci”), 132 KT-4 („kate”), 36 „divaga” i  osam „šindlera” („švajcarci”), jedan tramvaj tipa T-4 i 35 prikolica za „divag” tramvaje. Deo ovih vozila namenjen je za remont ili rashod.

Prosečna starost tramvaja je oko 35 godina, a tu prednjače „švajcarci”, od kojih su neki stari i pola veka, ali koji važe za izuzetno udobna i pouzdana vozila. Mnoge sugrađane privlači i njihova „retro” unutrašnjost.

Izvor: Politika.rs

Vezani članci

Beograđanin odbranio diplomski rad u narodnoj nošnji, sad je sve ponovio za master: Filip je car sa Pravnog fakulteta o kom priča ceo grad

U čakširama, pletenim čarapama, sa pojasom oko struka, prslukom, košuljom sa vezom i šajkačom na …

Powered by keepvid themefull earn money