Home / BG vesti / Katanci i policija na Stomatološkom fakultetu: Studenti se pobunili, pa dobili odgovor „ko nema para, ne treba ni da studira“

Katanci i policija na Stomatološkom fakultetu: Studenti se pobunili, pa dobili odgovor „ko nema para, ne treba ni da studira“

Foto: Studenti stomatologije

Loš početak nove školske godine dočekao je studente Stomatološkog fakulteta čije proteste je policija juče onemogućila, a umesto dekana dočekao ih je katanac na vratima.

Stotine nezadovoljnih studenata je juče dočekala policija, a ispred vrata dekanata stavljen je katanac.

Uprava fakulteta i dekan ne žele da čuju za njihove zahteve, navodeći da ko nema novca ne treba ni da studira. Školarina na Stomatološkom fakultetu košta 220.000 dinara ( za 60 espb bodova), a može biti i skuplja u zavisnosti od broja prenetih bodova iz prethodne godine. Tako recimo, ako student prenosi još 12 bodova na novih 60 iz tekuće godine, on je dužan da plati 264.000 dinara. Na to treba dodati i prijavu ispita od 910 dinara.

– Problem je što svake godine donose nove zakone i menjaju Statut u toku upisa u sledeću godinu. Školarine su previsoke, prenos jednog boda košta 3667 dinara,  a dekan kaže da ko nema para, ne treba ni da studira. Ne žele da čuju za nas, juče su pozvali policiju i stavili katanac na vrata dekanata.

– Svake godine promene uslove upisa i uvedu neka nova pravila o uslovljenosti polaganja ispita. a to nama ne ide u korist. Poslednji zakon vezan je za upis koji je počeo 11.09. 2017. godine, a odluka koja je vezana za upis i uslovljenost prenošenja i slušanja ispita u narednu godinu  objavljena je 10 dana kasnije – ispričala je za Telegraf nezadovoljna studentkinja.

Kako kaže, studunti su do sada, svake godine mogli da prenose  više ispita, i da u narednoj godini slušaju sve ispite.- Sada više ne možemo da prenosimo ispite, ili kada prenesemo ne daju nam da slušamo neke iz te godine. Ranije smo mogli da slušamo i do 82 boda i niko nije pravio problem. Na primer ja sam 4. godina i prenela sam 2 ispita iz 3. godine u 4. i sada mi ne daju da slušam 2 druga predmeta iz 4. godine.

– Kod nas to nikad nije bilo tako. Godina nema fiksnu cenu, nego se određuje prema broju bodova.  Najveći problem je što nama sve uvode u toku upisa, ili kad smo se vec upisali i to odluke donose bez parlamenta. Sada kada smo krenuli sa protestima, dekan preti da će nam oduzeti još dva roka – dodala je ona.

Sa Stomatološkog fakulteta nismo dobili odgovor na proteste studenata uz objašnjenje da dekan nije tu, te ne mogu da daju nikakve zvanične informacije.

FILOLOZI IMALI VIŠE USPEHA 

Studenti Filološkog fakulteta koji su se bunili protiv odluke da se značajno povećaju cene prenetih ispita, imali su više uspeha, pa je uprava ovog fakulteta, kako kažu studenti, prihvatila da zadrži dosadašnje fiksne cene školarine za studente koji produžavaju godinu.

Izvor: telegraf.rs

Vezani članci

Svi na led!

Mladi i stari, iskusni i oni koji su odlučili da „probiju led“, večeras su otvorili …

Powered by keepvid themefull earn money