Home / Odmor u Beogradu / Hoteli / Hotel kao muzej

Hotel kao muzej

FOTO: Priče sa dušom

Putujući po svetu i videvši brojne tematske hotele Mihajlo Cakić (27) razmišljao je da tu ideju sprovede u svom gradu. Pomalo začuđen što se niko ranije toga nije setio, sa porodicom je pre dve godine počeo da planira otvaranje hotela posvećenog našem poznatom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli, brinući o svakom detalju.

Šifra za bežični internet je kombinacija godine rođenja Nikole Tesle (1856.) i Smiljana, njegovog rodnog mesta u Hrvatskoj. Svaka od 17 smeštajnih jedinica opisuje neki od izuma velikog naučnika i na zidovima ima unikatne fotografije, čija autorska prava su otkupljena za korišćenje od Muzeja Nikola Tesla i koje se mogu videti samo u muzeju, u ovom hotelu i u Zavodu za patente u Americi. Najveći je Tesla apartman površine 60 metara kvadratnih.Na tanjirima u restoranu ugravirana je Teslina formula, a slovo S u vodoravnom položaju kao simbol njegove struje nalazi se u logou. Pošto je i sam jedan deo života proveo u hotelu Njujorker u Njujorku, na ulazu u hotel ispisane su Tesline reči na engleskom jeziku: „Živim u hotelima jer oni nude udobnost kao kod kuće, ali bez tereta i brige o vlasništvu“.

„Celog života sam u sportu i fudbal treniram od detinjstva. Posle šest godina internacionalne karijere u Ukrajini, Belorusiji i Moldaviji vratio sam se u Srbiju i ušao u turizam. Studirao sam hotelijerstvo i imao sam nameru da se jednom bavim time. Ovaj hotel je moj prvi projekat“, priča Mihajlo za „Priče sa dušom“.

U mnogim zemljama sveta, sa fudbalskim klubovima za koje je igrao, posetio je tematske hotele, odnosno male dizajn butik hotele koji su sve popularniji. Istražio je tržište i prvi tematski hotel u Beogradu posvetio jednoj od najpoznatijih ličnosti sa ovih prostora.

„Razgovarajući sa prijateljima iz istočnih, bivših sovjetskih zemalja video sam da oni znaju za Nikolu Teslu, Novaka Đokovića, Vlada Divca i Emira Kusturicu i da te sve te ličnosti izuzetno vole i cene“, priča Mihajlo i dodaje da je napravljena saradnja sa muzejom Nikola Tesla, pa svaki gost ima pravo na besplatnu ulaznicu.

„Novac jeste preduslov za bilo koji projekat, ali su važniji ogromna posvećenost i energija. Sve ovo iziskuje vreme i bez toga je nemoguće napraviti uspeh. Džaba vam pare ako nemate dobru zamisao. U poslu morate da date 100 odsto sebe i to ne može novcem da se plati. Ovo jeste bio veliki posao i ne kažem da je bilo lako jer se iz sportskih voda trebalo prebaciti u hotelijerstvo, ali kada vidite da je sve ispalo onako kako ste želeli, onda vam nije žao ni vremena ni truda“, iskren je.Mihajlo kaže da iako nije u strogom centru grada, ne brine oko konkurencije jer gosti koji odsedaju u „Tesli“ nisu klasični turisti.“Najviše nam stiže turista iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Švajcarske, Austrije, Nemačke. Amerikanci se posebno oduševe king size krevetima veličine 200 x 220 i biraju takve sobe“, kaže Mihajlo i dodaje da mu je izuzetno drago kada dođu turisti iz bivših sovjetskih zemalja u kojima je živeo, jer sa njima ima dosta zajedničkih tema, a i može da vežba ruski jezik.

 

Izvor: Priče sa dušom

Vezani članci

Bohemian garden

Naš fokus u Hostelu Bohemian Garden je na tome da učinimo da se osećate prijatno …

Powered by keepvid themefull earn money