Home / Mesta kulture / Bioskopski repertoari / Hitovi regiona u bioskopu „Vlada Divljan“

Hitovi regiona u bioskopu „Vlada Divljan“

FILMOM „Ne gledaj mi u pijat“, koji je rediteljki Hani Jušić doneo Gran-pri „Živojin Žika Pavlović“ na upravo završenom 10. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), u bioskopu „Vlada Divljan“ večeras počinje program „LIFFE u Beogradu – Najbolji filmovi Ju-regiona“.

Do 11. oktobra pred publikom biće 20 autorskih filmova. Reč je o hitovima kao što su „Pođi sa mnom“ Igora Šterka (Specijalno priznanje na 10. LIFFE), „Zlatna petorka“ Gorana Trenčovskog, „Sve najbolje“ Snježane Tribuson, „Uzbuna na zelenom vrhu“ Čejena Černića, „Imena Višnje“ Branka Šmita… Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u bioskopu „Vlada Divljan“ istakao reditelj Bojan Vuletić, laureat nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za „Rekvijem za gospođu J.“, festival je doprineo da ovaj grad postane važno mesto na filmskoj mapi regiona.

– Nešto što se u prošlosti nazivalo „srpski Mančester“, sada polako može da ponese i epitet „srpskog Holivuda“, ili makar onoga što profesor Darko Bajić, koji već deceniju vodi ovaj festival, i Kulturni centar Leskovac koji ga organizuje, pokušavaju da naprave. Koncept najboljih Ju-filmova koji se tu prikazuju je jedinstven, jer oživljava i održava ideju najkvalitetnije autorske produkcije na Balkanu – istakao je Vuletić.

SINEMA SRBIJA

REDITELj Darko Bajić izjavio je da mnoge domaće autorske filmove, kao i one iz regiona, publika ne može da vidi, jer imamo malo bioskopa, a „Vlada Divljan“ je jedna od retkih art dvorana čija repertoarska politika obogaćuje Beograd.

– Postoji inicijativa da se na RTS napravi emisija „Sinema Srbija“, za koju je potrebna i pomoć ministarstva kulture, i da naš Javni medijski servis, poput onih u Evropi, počne da afirmiše bioskopski repertoar.

Izvor: novosti.rs

Vezani članci

Revija Samardžićevih filmova

Revija filmova „Sećanje na …Ljubiša Samardžić (1936-2017) biće održana od nedelje, 1. oktobra, do srede, 4. oktobra, najavljeno …

Powered by keepvid themefull earn money