Home / Mesta kulture / Bioskopski repertoari / Filmski vodič od 6. do 11. oktobra

Filmski vodič od 6. do 11. oktobra

6. oktobar – Manolo: Kralj cipela

“Manolo: Kralj cipela” je ljubavna priča o neobuzdanoj strasti jednog čoveka prema svom radu. Ovaj dokumentarac predstavlja portret Manola Blahnika, samoprozvanog obućara kojeg najuticajnije osobe iz modnog sveta smatraju najboljim proizvođačem cipela 20. i 21. veka. Film je za svakoga ko je ikada čežnjivo gledao u par „manolica“.

Dužina trajanja filma: 89 min

Žanr: dokumentarni, biografski, drama

Država/Godina: SAD/2017

Režija: Michael Roberts

7. oktobar – Ježeva kuća

Evropski festival animiranog filma Balkanima održava se ovih dana u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Najveći beogradski festival animacije sa međunarodnim renomeom i ove godine donosi atraktivne i vizuelno bogate animirane filmove. Balkanima se završava 7. oktobra dodelom nagrada, a program poslednjeg dana čine i reprize svih filmova prikazanih u glavnom takmičarskom i studenstkom takmičarskom programu.

Jedan od njih je i “Ježeva kuća” lutka-film rađen prema slavnoj priči Branka Ćopića rediteljke Eve Cvijanović, u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobo studija. Desetominutni animirani film “Ježeva kuća” verno sledi slavni tekst Branka Ćopića i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (“Twin Peaks”), a francuske glumica France Castel. Muziku u filmu potpisuje Darko Rundek.

Dužina trajanja filma: 10 min

Žanr: animirani

Država/Godina: Kanada, Hrvatska/2017

Režija: Eva Cvijanović

8. oktobar – Afera Nil-Hilton

Od 6. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda traje Gete Fest, revija savremene nemačke kinematografije. Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 11 nagrađivanih i zapaženih ostvarenja sa ovogodišnjeg Berlinala, kao i ostvarenja nominovana za Nemačku filmsku nagradu, a koja potpisuju autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan… Filmovima iz ovogodišnje nemačke produkcije zajedničko je to da aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji. Nakon DKC-a program se seli u novosadski i niški Kulturni centar.

Radnja filma “Afera Nil-Hilton” smeštena je u Egipat 2011. godine. U zemlji samo što nije izbila revolucija, a glavni junak pokušava da unutar korumpiranog policijskog aparata istraži ubistvo žene koja je radila kao pevačica. Ubrzo shvata da tragovi naizgled jednostavnog slučaja vode do moćne egipatske elite. Film je dobio Veliku nagradu žirija na Sandens festivalu.

Dužina trajanja filma: 106 min

Žanr: drama, triler

Država/Godina: Švedska, Nemačka, Danska/2017

Uloge: Fares Fares, Ger Duabi, Sliman Dazi

Režija: Tarik Saleh

9. oktobar – Na telu i duši

Dobitnik berlinskog Zlatnog medveda, film „Na telu i duši“ mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, neobična je ljubavna priča o dvoje usamljenih ljudi, koji komuniciraju u snu, u kome se ona pojavljuje kao košuta, a on kao jelen. Radnja ove ekscentrične drame smeštena je u okruženje jedne klanice u Budimpešti. Mlada žena Marija i njen šef Endre otkrivaju da svake noći sanjaju isti san. Isprva zbunjeni i pomalo uplašeni, polako prihvataju ovu čudnu koincidenciju, i pokušavaju da tokom dana rekonstruišu ono što im se u snovima zbiva.

Ovo je priča o dvoje ljudi koji otkrivaju carstvo osećanja i telesne želje, koju je Ildiko Enjedi ispričala nežno i sa puno suptilnog humora. “Na telu i duši” je mađarski kandidat za Oskara. Film je na repertoaru bioskopa Tuckwood, Fontana, Akademija 28, Dvorana kulturnog centra, Centar za kulturu Vlada Divljan u Beogradu, Kulturni centar u Novom Sadu, Eurocinema u Subotici, kao i u bioskopu Vilin grad u Nišu.

Dužina trajanja filma: 96 min

Žanr: drama, komedija

Država/Godina: Mađarska/2017

Uloge: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider

Režija: Ildikó Enyedi

10. oktobar – Pođi sa mnom

Ostvarenja koja su prikazana na nedavno održanom Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije na repertoaru su bioskopa „Vlada Divljan” u Beogradu. Do 11. oktobra pred publikom je izuzetna ponuda najboljih autorskih filmova, među kojima su i oni koji do sada nisu prikazivani u našim bioskopima, a pet ostvarenja imaće premijerne projekcije u Srbiji. Jedan od njih je i slovenčki film „Pođi sa mnom” u režiji Igora Šterka (Specijalno priznanje na ovogodišnjem LIFFE).

Kako bi napravili najbolju fotografiju za školsko takmičanje, četvoro tinejdžera odlaze na udaljenu planinu. No potraga se pretvara u borbu za opstanak. Manc, koji vodi grupu, optužen je u školi za krađu mobilnog telefona, a s njim su i tvrdoglava gradska cura Mina, racionalni Oto i razmaženi Špurč.

Dužina trajanja filma: 83 min

Žanr: drama

Država/Godina: Slovenija/2016

Uloge: Ivan Vasti, Mak Tepšić, Matija Brodnik, Dare Valič, Ivanka Mežan

Režija: Igor Šterk

 

Izvor: danas.rs

Vezani članci

Hitovi regiona u bioskopu „Vlada Divljan“

FILMOM „Ne gledaj mi u pijat“, koji je rediteljki Hani Jušić doneo Gran-pri „Živojin Žika …

Powered by keepvid themefull earn money