Home / Mesta kulture / „Carstvo“ na dva dela

„Carstvo“ na dva dela

Foto Aleksa Stanković

U koprodukciji Narodnog pozorišta i Bitef teatra nastala je predstava „Carstvo nebesko“ (u rediteljskom čitanju Jerneja Lorencija) koja je u utorak kao festivalska premijera izvedena na programu 51. Bitefa: dve kuće su je i „podelile“ na ravne časti, pa je za prvi deo predstave rezervisan prostor scene NP „Raša Plaović“, a za drugi Bitef teatar.

Gost iz Slovenije, u svom prvom radu s beogradskim glumcima, odlučio se za srpsku epiku i sve što ona sobom nosi – poeziju, mitologiju, mitomaniju, istoriju, odnos prema prošlosti, ali i budućnosti. Tokom četvoročasovnog trajanja, u maniru pozorišne radionice, nastalo je ostvarenje u kojem učesnici počinju s ličnim doživljajem epskog nasleđa i vaspitanja, a (posle pauze od četrdesetak minuta) nastavljaju na drugoj sceni, sa onim na čemu je naše nasleđe i nastalo – od i do „Kosova ravnog“… Lirika i epika, savremeno i anahrono, rat i mir, raj i pakao – delovi su ove priče koja će se i ubuduće (čak i na gostovanjima) izvoditi na dve scene.

GLUMAČKA EKIPA

U predstavi igraju Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerinić, Bojan Žirović, Nikola Vujović, Milutin Milošević i Slaven Došlo. Dramaturg je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Belinda Radulović, kompozitor Karmela Šilec,a koreograf Gregor Luštek.

Izvor: telegraf.rs

 

Vezani članci

Revija Samardžićevih filmova

Revija filmova „Sećanje na …Ljubiša Samardžić (1936-2017) biće održana od nedelje, 1. oktobra, do srede, 4. oktobra, najavljeno …

Powered by keepvid themefull earn money