Home / Aktuelno u Beogradu / Bez vozova u Savskom amfiteatru posle 134 godine

Bez vozova u Savskom amfiteatru posle 134 godine

Foto:D.Jevremović

– Gotovo celokupan putnički saobraćaj odvijaće se kroz stanicu „Beograd centar” – Prugom oko Kalemegdana neće ići vozovi sa opasnim materijama – Stanica „Topčider” privremeno rešenje za utovar i istovar automobila

Glavna železnička stanica, koja od 1884. opslužuje putnike, od 1. jula neće ni primati ni ispraćati vozove, saznaje „Politika”. Od tog dana gotovo celokupan međunarodni putnički saobraćaj odvijaće se kroz stanicu „Beograd centar”, na koju je početkom decembra 2017. prebačen gotovo sav domaći saobraćaj. Prvog julskog dana „Prokop” će i zvanično postati centralna prestonička železnička stanica. Od tog dana vozovi sa opasnim materijama više neće ići prugom oko Kalemegdana. Ali, kako „Prokop” i dalje nema staničnu zgradu, kako još nije uređena ni tehničko-putnička stanica „Zemun” (TPS „Zemun”), a prilično je daleko i konačno rešenje za železničku obilaznicu oko Beograda, otvara se pitanje – kako će krupne novine koje će stupiti na snagu 1. jula funkcionisati na terenu?

Na osnovu odgovora iz „Železnica Srbije” može se zaključiti da će se do izgradnje infrastrukture koja nedostaje u Beogradskom železničkom čvoru sigurno još nekoliko godina koristiti privremena rešenja. Jedno od njih biće stanica „Topčider”, na kojoj će se utovarivati i istovarivati automobili, jer „Prokop” nema kapacitete za to.

– Stanica „Beograd centar” nijednim projektom u prethodne četiri decenije nije bila predviđena za utovar i istovar praćenih automobila, niti je funkcionalno namenjena za prevoz automobila železnicom. Planskim projektom razvoja Beogradskog čvora predviđeno je da se utovar i istovar automobila obavljaju u Zemunu, po završetku izgradnje TPS „Zemun”. Ali, kako će izmeštanje železničkih kapaciteta sa Glavne železničke stanici biti završeno do 30. juna, pojavila se potreba da se utovar i istovar automobila obavljaju na nekoj drugoj. Stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije” i „Srbija voza” predložile su da se za to koristi stanica „Topčider”, kao najbolje rešenje. Ova stanica raspolaže potrebnim kapacitetima, a utovarna rampa biće postavljena na prvom koloseku – ukazuju u „Železnicama”.

Kako je stanica „Topčider” u lošem stanju, do kraja juna trebalo bi prilično da se sredi. „Infrastruktura”, uveravaju u ovom preduzeću, na vreme će urediti topčidersku stanicu, uključujući i produženje perona.

– Srediće se i deo prvobitne stanice „Topčider”, koja je sačuvana i nije srušena za vreme bombardovanja 1941. U ovom objektu biće nova blagajna, čekaonica i toalet za putnike. Drugi objekat je sadašnja stanica „Topčider”, odnosno nekadašnja Dvorska čekaonica, i tu se sređuju službene prostorije – navode u „Železnicama”.

„Topčider” će, dok se ne uredi TPS „Zemun”, biti privremeno rešenje za saobraćaj vozova između Beograda i Bara. Ali, problem je što je početak izgradnje TPS „Zemun” predviđen tek za kraj 2018, a za završetak će biti potrebne dve godine od početka gradnje.

– Predviđena lokacija TPS „Zemun” je između stanica „Zemun” i „Zemunsko Polje”. Površina potrebna za izgradnju tog kompleksa je 35 hektara i tu će biti podignuti novi objekti, ukupne površine 18.800 kvadrata, 17 kilometara novih koloseka, saniraće se 14.500 kvadrata postojećih objekata i šest kilometara koloseka. Biće izgrađeni svi koloseci, postrojenja i instalacije neophodni za održavanje elektromotornih garnitura, lokomotiva i putničkih kola „Srbija voza” – objašnjavaju u „Železnicama”.

Dve godine, kako kažu u ovom preduzeću, biće potrebne i da na „Prokopu”, čiju nedovršenu ploču trenutno „krasi” armatura nikne zgrada. Ali početak tih radova, po svemu sudeći, još je neizvestan.

– Početak izgradnje stanične zgrade u „Beograd centru” očekuje se posle odobrenja druge faze kuvajtskog kredita, u visini od oko 50 miliona evra (18 miliona kuvajtskih dinara), i sprovedenog postupka javne nabavke do kraja ove godine – kažu u „Železnicama”.

Kada se sve sabere, jasno se da u slagalici modernog Beogradskog čvora glavne kockice neće biti sklopljene bar još dve-tri godine. Najveća nepoznanica, kad je reč o konačnom rešenju, ipak je obilaznica preko koje će se u budućnosti prevoziti opasne materije. U ovoj jednačini sa više nepoznatih za sada se zna da će saobraćaj posle ukidanja pruge oko Kalemegdana biti preusmeren na obilaznu prugu Pančevo – Orlovat – Novi Sad, čija je rekonstrukcija u toku.

– Trajno rešenje je izgradnja obilaznice Beli Potok – Vinča – Pančevo. U toku je dorada projekta, kako bi se u potpunosti našla rešenja za drumsku i železničku obilaznicu – navode u „Železnicama”.

Konačno uređenje ove obilaznice, što odavno nije tajna, koči novac. Za njenu izgradnju, procene kažu, treba izdvojiti oko 500 miliona evra.

„Srbija voz” traži dodatne linije do Topčidera

Stanica „Topčider” ima jednu veliku manu – do nje je loša veza javnog prevoza. U „Železnicama” navode da je „Srbija voz” blagovremeno uputio zahtev za pojačavanje postojeće (tramvaj 3) i uvođenje dodatnih linija javnog gradskog prevoza, kako bi se putnicima olakšao pristup stanici „Topčider”.

Različita računica ministarke i „Železnica”

Rok od dve godine, koji su najavile „Železnice”, kad je reč o početku i završetku stanične zgradi na „Prokopu” i uređenju TPS „Zemun”, u raskoraku je sa rokovima koje je za ove projekte u nedavnom razgovoru za „Politiku” navela ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je ukazala da bi izgradnja stanične zgrade trebalo da počne u aprilu i da traje oko godinu dana. Za TPS „Zemun” ministarka je istakla da bi „modernizacija ove stanice morala da bude gotova do kraja 2018.” Zorana Mihajlović se tada ipak ogradila rečima da je ova dinamika moguća „pod uslovom da svi koji učestvuju u tom poslu ispoštuju dogovor i urade što je u njihovoj nadležnosti”.

Izvor: politika.rs

Vezani članci

Beograđanin odbranio diplomski rad u narodnoj nošnji, sad je sve ponovio za master: Filip je car sa Pravnog fakulteta o kom priča ceo grad

U čakširama, pletenim čarapama, sa pojasom oko struka, prslukom, košuljom sa vezom i šajkačom na …

Powered by keepvid themefull earn money