Home / Aktuelno u Beogradu / Besplatno za penzionere u našem gradu

Besplatno za penzionere u našem gradu

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

Biti penzioner po prvi put nije loše. Grad Beograd, gradske opštine i udruženja penzionera nude pregršt besplatnih sadržaja do kojih se može doći i samo uz pomoć penzionog čeka. Zašto ne iskoristiti izlete, putovanja, banje, besplatne lekarske preglede, kurseve, koncerte i popuste

Izleti, putovanja, banje

Penzioneri mogu da krstare Savom i Dunavom ili odu u obilazak manastira, vojvođanskih salaša, istorijskih mesta poput Topole i Oplenca, Petrovaradina, Smedereva, Tršića, Mišara, Sremskih Karlovaca…

U poinudi su i Tara, Zlatibor, Srebrno jezero…

U ponudi su bili i višednevni boravci, pošto je PIO fond ove godine nudio boravak od 10 dana u rehabilitacionim centrima i banjama svim penzionerima čija su mesečna primanja manja od 23.799 dinara, a to pravo nisu koristili u poslednjih pet godina.

Zdravlje

Opštine organizuju besplatne lekarske preglede i savetovališta za najstarije sugrađane. Svi u zrelom dobu mogu redovno da pregledaju oči, izvade krv sa analizom nivoa gvožđa i šećera, izmere krvni pritisak, provere funkcionalno stanje tela, izračunaju procenat masti, vode, mišića i kostiju u telu.

Sport, kursevi, koncerti

Sportski centri „Milan Gale Muškatirović“, „11. april“ i „Tašmajdan“ besplatno nude bazene sugrađanima koji žive na njihovim opštinama.

Lokalne uprave nude seniorima besplatno jogu ili njima prilagođeni fitnes, kao i odlazak na pešačke ture ili preventivne vežbe za osteoporozu.

Za one koji ne žele da zaostaju za mlađim generacijama, u ponudi su besplatni kursevi računara i engleskog jezika. Čak i privatne škole takve časove nude po nižoj ceni, namenjenoj samo njima, navodi „Blic“.

Za kreativce je u ponudi fotografisanje, dekupaž, štrikanje, heklanje, slikanje, gajenje cveća ili povrća… U upravnim zgradama ponekad se organizuju besplatne predstave ili koncerti.

Svi marketi bar jednom nedeljno imaju dan kada daju popust penzionerima, a za njih su u mnogim apotekama lkovi jeftiniji pet do 10 odsto.

Udruženja penzionera nude svakodnevna sniženja prilagođena ciljnoj grupi. Takvi su, na primer, 10 odsto popusta na slušne aparate, 25 odsto na merače krvnog pritiska, 10 odsto u Apoteci „Beograd“, 10 odsto na pelene za odrasle ili optičarske usluge, 25 odsto na preglede stopala i 15 na uloške za cipele…

U pojedinim turističkim agencijama, poslastičarnicama, restoranima, prodavnicama pokućstva, pa i autoservisima i salonima lepote račun će biti manji za pet do 20 odsto ako se na uvid priloži ček od poslednje penzije ili senior kartica koju izdaju grad i opština.

Penzioneri imaju popuste u pozorištima, a stariji od 65 mogu da se besplatno i trajno učlane u Biblioteku grada Beograda, dobiju sa popustom ili besplatno mesečnu kartu za prevoz bez ijedne kartice.

Ipak, pored ovih dobrodošlih povlastica, penzionerima su najpotrebnija – redovna i pristojna primanja.

 

Izvor: telegraf.rs

Vezani članci

Beograđanin odbranio diplomski rad u narodnoj nošnji, sad je sve ponovio za master: Filip je car sa Pravnog fakulteta o kom priča ceo grad

U čakširama, pletenim čarapama, sa pojasom oko struka, prslukom, košuljom sa vezom i šajkačom na …

Powered by keepvid themefull earn money