Home / Dešavanja u gradu / 52. Dečji oktobarski salon

52. Dečji oktobarski salon

Foto: Promo

52. Dečji oktobarski salon svečano će biti otvoren 30. septembra u 12h u Muzeju primenjene umetnosti pod sloganom „Muzika je najbolja“.

Kako poručuju organizatori, ovogodišnji slogan inspirisan je činjenicom da je muzika važan segment našeg života. Od najranijeg uzrasta, čak i u prenatalnom periodu, ona neposredno utiče na naše raspoloženje, razmišljanje, osećanja. Muzika je važan faktor prepoznavanja u komunikaciji s ljudima, jer je čovek onakav kakva je muzika koju sluša pa je zato i predlog kustosa pedagozima bio da proputuju sa decom muzičkim vremeplovom kroz različite periode i slušajući različitu muziku odgovore na ovu temu.

Manifestacija obuhvata najširu populaciju mladih, uzrasta od pet do 15 godina. Na konkurs 52. Dečjeg oktobarskog salona prijavilo se 86 ustanova (škola, vrtića, privatnih ateljea) sa 1.500 radova. Selekcioni žiri u sastavu: dr Sanja Filipović, prof. metodike likovnog obrazovanja i vaspitanja, Vesna Janjević Popović, psiholog, Lidija Seničar, istoričar umetnosti i Lea Zei, likovni pedagog, odabrale su da se izloži 300 radova.Pri odabiru su pre svega uticali autentičnost dečjeg pristupa kreiranju slike ili umetničkog objekta, uzimajući u obzir bogatstvo tehnika primenjene umetnosti, kao što su keramika, crtež, tekstil, fotografija, kombinovane tehnike. Pored konvencionalnih tehnika, zastupljene su i posebne tehnike prilagođene dečjem uzrastu, kao što su kolaž i papirmaše.

Tokom trajanja izložbe, u Muzeju se odvija aktivan edukativni, radionički program. Izložba je selektirana i na njoj se dodeljuju nagrade, kako deci tako i pedagozima. Otvorena je do 28. oktobra.

Izvor: blic.rs

 

Vezani članci

Vukosavljević: Beograd mora da ima koncertnu dvoranu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da Beograd mora da ima koncertnu …

Powered by keepvid themefull earn money